Diş Beyazlatma (Dental Bleaching)
Diş beyazlatma, diş rengini değiştirmek için uygulanan basit ve yaygın bir tedavidir. Ülkemizde ve dünyada farklı metodlarla tedavi edilen birçok hasta diş beyazlatma sayesinde daha özgüvenli bir gülüşe sahip olmuştur. Dental bleaching veya teeth bleaching isimleriyle de bilinen diş beyazlatma, hastanın dişlerinin durumu, istekleri ve bütçesi doğrultusunda farklı şekillerde uygulanabilir. Başarı oranı oldukça yüksek olan bu tedavi, hastaları son derece memnun etmektedir. Eğer siz de dişlerinizi beyazlatmayı düşünüyorsanız ancak bu işlemle ilgili aklınızda sorular varsa bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Diş Beyazlatma Nedir?
Diş rengi, başta genetik faktörler olmak üzere birçok çevresel faktörden de etkilenir. Doğuştan daha koyu tonlu dişlere sahip olabileceğiniz gibi, beyaz dişler de çay, kahve ve gazlı içecek tüketimi, ilaç kullanımı gibi alışkanlıklarla renk değiştirebilirler. Bu renk değiştirme, kendini lekelenme olarak da gösterebilir veya dişin tamamına yayılabilir. Diş beyazlatma, dişin doğal yapısını bozmadan eski rengine veya daha açık bir tona döndürüldüğü tedavidir. Lekelerin giderilmesi ve rengin açılması durumu, çoğu zaman diş taşı temizliği ile karıştırılır. Diş taşı temizliği, her ne kadar dişte kalan artıkları temizleyerek genel olarak renginin açılmasına yardımcı olsa da, beyazlatma kadar etkili değildir.Diş taşı temizliği , rutin bir işlem olarak değerlendirilmelidir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma işlemi için yaygın olarak kullanılan 5 yöntem vardır. Bu yöntemlerden hangisinin hasta için daha uygun olduğuna diş hekimiyle birlikte karar verilmelidir.Diş beyazlatma yöntemi seçiminde hastanın bu tedavi için ayıracağı zaman ve bütçe büyük rol oynar. İşte diş beyazlatmanın 5 yöntemi:
Ofis Tipi Diş Beyazlatma: Bir diş> kliniğinde, diş hekimi tarafından uygulanan beyazlatma tedavisidir. Hızlı ve etkili bir çözüm isteyenlerin tercihidir. Ofis tipi diş beyazlatmada diş etlerine koruyucu bir madde sürülerek bu alanların ışınlardan etkilenmemesi sağlanır. Daha sonra dişlere jel formunda beyazlatıcı kimyasallar sürülür. UV ışıklı lazer teknolojisiyle diş beyazlatma jeli aktive olur ve tedavinin sonunda dişler beyazlar. Bu tedavi gereken durumlarda iki seans olarak gerçekleştirilebilir.
Ev Tipi Diş Beyazlatma: Hastanın beyazlatma işlemini kendi başına, evde kolayca gerçekleştirdiği yöntemdir. Sonucu görmek için birkaç seans uygulanması gerekir. Diş hekimi kontrolünde yapılan bu işlem için önce hastanın ağzına göre ölçü alınır ve plaklar oluşturulur. Bu plakların içine beyazlatıcı jeller sıkılır ve ağıza yerleştirilir. Bu tedavinin günde kaç saat, haftada kaç kere uygulanacağı diş hekimine ve hastaya bağlıdır.
Tek Diş Beyazlatma: Her diş bir diğeriyle aynı tonda olmayabilir. Hasta genel olarak diş renginden memnun ancak sadece 1-2 dişte renk farklılığı görüyor ve bundan rahatsızlık duyuyorsa bu tedavi uygulanabilir. Ayrıca kanal tedavisi gibi işlemlerden geçen bir dişin de diğer dişlere uyum sağlayabilmesi için bu yöntem kullanılabilir.
Kombine Diş Beyazlatma: Hem ofis, hem de ev tipi diş beyazlatma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı tedavi biçimidir. Önce klinikte uygulanan beyazlatma işleminden sonra tedaviye birkaç seans olarak evde devam edilmesidir.
Biyolojik Diş Beyazlatma: Dişin biyolojik yapısıyla diğer yöntemlere göre daha fazla uyum sağlayan kimyasalların kullanıldığı bu tedavide dişe doğal bir beyazlık verilirken mineral takviyesi de yapılabiliyor.Bu yöntem, diğer yöntemlere göre daha az diş hassasiyeti veriyor.
Diş Beyazlatma Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diş beyazlatma tedavisinin süresi, kullanılacak olan metoda göre değişiklik gösterir. Ofis tipi beyazlatma genellikle iki seans şeklinde yapılırken, ev tipi beyazlatmada UV ışınları kullanılmadığı için daha fazla ve daha uzun seanslar yapılır. Hastanın sahip olduğu ve sahip olmak istediği diş renklerine göre diş hekimi tarafından doğru direktifler verilir.
Diş beyazlatma işleminden sonraki birkaç gün kahve, çay, asitli içecek gibi dişleri lekeleyen içeceklerden ve dişleri zorlayan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Diş Beyazlatma Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Diş beyazlatma tedavisiyle ilgili en önemli soru, kimlerin bu tedavi için uygun olduğudur. Birçok diş hastası, tek problemlerinin sadece diş rengi olduğunu düşünerek diş hekimlerine başvursalar da, sonradan ortaya çıkan problemler bu tedavinin uygulanmasının önüne geçebilir. Örneğin hastanın diş çürükleri veya kanal tedavisi gerektiren bir durumu varsa öncelikle bu sorunlar tedavi edilmelidir. Yani diş beyazlatma ancak sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip kişilere uygulanabilir. Öte yandan diş beyazlatma tedavisi için hastanın 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
İzmir Diş Beyazlatma Fiyatları
İzmir’de diş beyazlatma tedavisi uygulayan yüzlerce klinik vardır. Bu işlemi yaptırmadan önce klinikten randevu alarak diş hekimi ile tanışmanız tavsiye edilir. diş beyazlatma çeşitli kimyasallar içerdiğinden doğru şekillerde yapılmalı. Diş etleri tamamen izole edilmeli, jeller doğru yerlere sürülmeli ve maruz kalınan UV ışını gözlemlenmeli. Bu işlemi güvenilir kliniklerde yaptırarak sonradan karşılaşabileceğiniz komplikasyonların önüne geçmeniz mümkün.
Farklı kliniklerde konsültasyon yaptırdığınızda diş beyazlatma fiyatlarının da değişken olduğunu görebilirsiniz. Fiyatlar sadece klinikten kliniğe değil, tercih edeceğiniz beyazlatma yöntemine göre de farklılık gösterir. Bu sebeple farklı diş kliniklerinden teklif alıp değerlendirmeniz daha doğru olacaktır.
Diş Beyazlatmayla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
1. Diş beyazlatma ağrılı bir tedavi midir?
Diş beyazlatma ağrılı bir tedavi değildir ancak tedavi sonunda dişlerde hassasiyet görülebilir. Bu hassasiyet beklenen bir durumdur ve 1-2 günde azalarak yok olur.
2. Diş beyazlatma kalıcı mıdır?
Diş beyazlatma kalıcı bir işlem değildir ancak kişinin dişlerine iyi bakması ile etkisi uzatılabilir. Eğer hasta dişlerine renk verebilecek yiyecek ve içeceklerin tüketimini azaltırsa 1.5 -2 yıla kadar bu işlemin etkisini görebilir. Düzenli kontrollerde işlemin hala etkili olup olmadığı görülebilir ve müdahale edilebilir. Örneğin 6 ay sonunda beyazlatmanın yapıldığı gün ile ciddi bir renk farkı varsa diş hekimi 1-2 seans ev tipi beyazlatma ile takviye edilmesini önerebilir.
3. Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi?
Bu işlem, yetkili kişiler tarafından, doğru yapıldığı ve doğru malzemeler kullanıldığı sürece dişler için zararlı değildir.