Dişler iyi bakılmadığı durumlarda çürümeye ve işlevlerini yitirmeye başlarlar. Bu çürüklerin ilerlemesi durumunda dişler kullanılmaz hale gelebilir ve hatta çekilebilirler. Diş dolgusu, diş kaybını önlemek için uygulanan bir tedavidir. Diş dolgusu ile çürümeye başlayan veya dış etkilerden dolayı kırılan dişler tekrardan eski işlevlerini yapmaya devam edebilirler. Peki diş dolgusu nedir, diş dolgusu nasıl yapılır? Bu işlemle ilgili detaylı bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Bir diş dolgusu tedavisine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız da, kliniğimize her zaman başvurabilirsiniz.
Diş Dolgusu Nedir?
Diş, farklı sebeplerden dolayı bir dolgu tedavisine ihtiyaç duyabilir. Dolgu tedavisi, deforme olmuş dişlerin tekrardan sağlıklarına kavuşturulması işlemidir. Diş dolgusu tek çeşidi olan bir tedavi değildir. Farklı malzemeler ve yöntemlerin kullanılmasıyla diş dolgusu için de zaman içinde farklı opsiyonlar oluşmuştur. Hasta için doğru olan tedavi yöntemine diş hekimiyle birlikte karar verilir. Dolgu tercihinde hastanın bütçesi de büyük rol oynar.
Diş Dolgusu Tedavi Yöntemleri
Diş dolgusu için yaygın olarak kullanılan üç yöntem bulunuyor: Amalgam, cam iyonomer, kompozit ve porselen.
Amalgam Diş Dolgusu: Bu tedavi için en yaygın olarak kullanılan ve en az maliyetli yöntemdir. Amalgam civa, bakır, gümüş ve çinko gibi elementlerden elde edilir. Amalgam dolguların ortalama 5 yıl kullanım süresi vardır ve daha sonra yenilenmeleri gerekir. Rengi, diş rengine göre çok daha koyudur. Bu sebeple estetik kaygılardan dolayı tercih edilmeyebilir. Üst ve arka dişlerde dolgunun gözükme ihtimali daha az olduğundan, bu dişlerde daha çok kullanılır. Eğer cıvaya alerjiniz varsa bu durumu diş hekiminize bildirmeli ve alternatif dolgu yöntemlerine yönelmelisiniz.
Cam İyonomer Diş Dolgusu: Hamilelerin ve çocukların dahi kullanabileceği, içeriğinde herhangi bir zararlı madde bulundurmayan dolgu çeşididir. Cam iyonomer dolgu tedavilerinde florid salgılandığından, dişler birbirine daha iyi kenetlenir.
Kompozit Diş Dolgusu: Hem dayanıklılığı yüksek, hem de diş rengi ile aynı renkte oldukları için tercih edilen dolgu tipidir. Renk uyumu sayesinde ön dişlerde de rahatlıkla kullanılabilir. Kompozit reçine malzemeleri karıştırılarak dişteki boşluğa dökülür ve bu alanın şeklini alır. Bu madde LED ışıklarla sertleştirilir. dişle renk olarak uyum sağlayabildiği için diş estetiği ve gülüş tasarımı tedavilerinin bir parçası olarak da kullanılıyor.
Porselen Diş Dolgusu: Amalgam, cam iyonomer ve kompozite göre daha uzun süre kullanılabilen bir dolgu çeşididir. Dişle uyum sağlayarak estetik bir görüntü oluşturur. Diğer dolgu türlerine göre daha maliyetlidir ve kırılmaları durumunda tamir değil yeniden dolgu yapılması gerekebilir. Porselen diş dolgusunun, dişten ölçü alınarak laboratuvarda kişiye özel üretilmesi sebebiyle diğer dolgu türlerinin aksine tek seferde değil, birden fazla seansta tedavi tamamlanır. Bu da hastanın diş kliniğini daha fazla ziyaret etmesi anlamına gelir.
Diş dolgusu tedavisi için araştırma yapanlar, altının da bir dolgu malzemesi olarak kullanıldığını görebilirler. Altın dolgu 20 yıldan fazla kullanım süresine sahip olduğu için oldukça dayanıklıdır ancak bununla birlikte diğer yöntemlere kıyasla çok maliyetlidir. Özellikle birden fazla dişte dolgu ihtiyacı varsa diş hekimlerinin maliyet açısından tavsiye ettiği bir yöntem değildir.
Diş Dolgusu İşlemi Ne Kadar Sürer?
Diş dolgusu işleminin süresi dolgu yapılacak diş sayısı ve kullanılacak malzemeye göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak her bir diş için 30 dakikalık bir işlem süresi vardır. Hazır malzeme ile olan dolgular kısa bir sürede tamamlanabilir. Porselen gibi, ölçü alınarak yapılması gereken dolgular ise bir konsültasyon süreci geçirdiğinden daha uzun sürelerde tedavi tamamlanabiliyor.
Eğer hasta, düşen dolguları için kontrole gelmişse ve farklı bir malzemeden dolgu yapılacaksa, geçici dolgu kullanılabilir. Geçici dolgular çok daha kısa sürede dişe yerleştirilebilir ve asıl dolgu malzemesiyle tedavi tamamlanana kadar dişteki boşluğu doldurur. Geçici dolgu sayesinde diş, dolgu yapılana kadar farklı hastalıklara ve problemlere açık bir konumda olmaz.
İzmir Diş Dolgusu Fiyatları Nelerdir?
Diş dolgusu, diş beyazlatma veya kanal tedavisi gibi diş kliniklerinde uygulanan tedavilerin fiyatlarını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Diş dolgusu için uygulamayı yapan hekimin uzmanlığı, diş kliniğinin anlaşmalı olduğu sosyal güvenlik ve sigorta kurumları ve kaç dişe dolgu yapılacağı toplam fiyatı belirlemede büyük rol oynuyor. Öte yandan kullanılacak olan malzeme de diş dolgusundaki fiyat farklılıklarının temel sebeplerinden biri.
Diş dolgusu da dahil olmak üzere tüm diş tedavileri için doğru fiyatlandırma ancak bir diş muayenesinden sonra yapılabilir. Eğer siz de diş dolgusuna ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, dişlerinizde geçmeyen bir ağrınız varsa dilediğiniz zaman diş kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Böylece probleminiz bir uzman tarafından belirlenir ve tedavi süreciniz başlayabilir.
Diş Dolgusuyla İlgili Sıkça Sorulan 5 Soru
1. Diş dolgusunun ömrü ne kadardır?
Diş dolgusunun ömrü, kullanılan dolgu malzemesine göre değişiklik gösterir. Malzeme kalitesi yükseldikçe dolguların ömrü de uzar. Düzenli kontrol ve diş bakımı ile dolgu ömrünü uzatmak mümkündür. Diş dolgularında dış faktörler sebebiyle kırılmalar, çatlamalar ve yerinden çıkma gibi problemler meydana gelebilir. Bu tip durumlarda olabildiğince erken diş hekimine gidilmeli ve dolgunun onarılması veya yeniden yapılması ile gerekli tedavi yapılmalıdır.
2. Dolgu olan diş çürür mü?
Eğer hasta diş ve ağız bakımını yeterli şekilde yapmıyorsa daha önceden çürümüş ve dolgu yapılmış dişler tekrardan çürüyebilir. Bu durum farkedildiğinde diş hekimi dolguyu kazıyarak gerekli tedaviyi yapmalı ve dolguyu yenilemelidir. Dolgulu dişinizde uzun süreli hassasiyet ve ağrı hissederseniz dişiniz çürümeye başlamış olabilir. Bu durumda doğru olan diş hekiminize başvurmaktır.
3. Dolgu sonrası hassasiyet normal mi?
Tıpkı diğer diş tedavileri gibi dolgu sonrasında da ağızda hassasiyet hissedilmesi normaldir. Bu hassasiyetin bir hafta içinde giderek azalması ve bitmesi beklenir. Eğer hassasiyetiniz daha uzun sürerse herhangi bir komplikasyon olmadığından emin olmak için diş hekiminize başvurmanız tavsiye edilir.
4. Dolgu yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmesi gerekir?
Diş dolgusu yaptıran bir hasta çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden ilk aşamada uzak durmalıdır. Ayrıca dişarasına kaçabilecek ve dolguyu yerinden oynatabilecek kuruyemiş, kabuklu meyveler ve yapış yapış yiyecekler tüketilmemelidir. Kişi hassasiyeti boyunca yemek yerken yavaş ve mümkünse ağzının dolgu yapılmayan tarafıyla çiğnemelidir.
5. Her diş çürüğünün tedavisi diş dolgusu mudur?
Hemen hemen her çürümüş diş dolgu ile yenilenebilir. Eğer çürük diş köklerine kadar inmişse öncelikle kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Diş dolgusu, diş çürüğünün durumuna göre karar verilen ve tavsiye edilen bir tedavidir.