Diş çürümesi en yaygın ağız ve diş sağlığı problemlerinden biridir. Ağız bakımını ihmal eden hastalarda daha çok görülmekle birlikte herkesin başına gelebilir. Çürük, dişin tamamına yayılmamışsa her durumda diş çekimine ihtiyaç duyulmaz. Çürük dişler çürümenin derecesine göre farklı yöntemlerle tedavi edilebilirler. Kanal tedavisi de bu yöntemlerden biri. Dişlerinizde aşırı hassasiyet hissediyorsanız veya gözle görülür çürükleriniz varsa, ihtiyacınız olan tedavi kanal tedavisi olabilir. Kanal tedavisi ile ilgili detaylı bilgi edinmek ve bu tedavinin hangi hastalar için uygun olduğunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Kanal Tedavisi Nedir?
Tıbbi adı endodonti olan kanal tedavisi, ileri derecedeki diş çürüklerini tedavi etmek için uygulanan yöntemdir. Hastanın dişini kaybetmesini önlemek ve dişi tekrar sağlığına kavuşturmak için yapılır. Bu işlem kısaca dişin enfekte olmuş / çürümüş özünün (pulpa) çıkarılıp dezenfekte edilmesi olarak özetlenebilir. Bu işlemin sonunda boşaltılan bölge dolgu malzemesi ile kapatılır. Sinirler, damarlar ve dokuların yer aldığı pulpa çıkarıldığında hem dişteki enfeksiyon, hem de hastanın ağrı vb şikayetleri giderilmiş olur.
Kanal Tedavisine Hangi Hastalar İhtiyaç Duyar?
Kanal tedavisinde erken teşhis diş ve kemik kaybının önüne geçmede büyük önem taşır. Bu sebeple eğer dişlerinizde bir problem olduğunu düşünüyorsanız bir diş hekimiyle görüşerek aklınızdaki sorunları giderebilirsiniz. Gerek görüldüğü takdirde kanal tedaviniz planlanabilir veya alternatif tedavilere yönlendirilebilirsiniz. Diş çürümesinin başlıca semptomları şu şekilde sıralanabilir:
- Sıcak ve soğuk yiyecekler tüketirken aşırı hassasiyet
- Çiğneme, ısırma, koparma gibi diş fonksiyonlarını yerine getirmeye çalışırken ağrı
- Koyulaşmış diş etleri
- Dişlerde çatlak oluşumu
Bu semptomlar direkt olarak bir kanal tedavisine ihtiyacınız olduğu anlamına gelmez, ancak dişlerinizle ilgili bir problem olduğunun belirtileridir. Bir diş kliniği ziyaretiyle dişlerinizdeki asıl problemi anlayabilir ve tedavi olabilirsiniz.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş hekimlerinin sıklıkla yaptığı işlemlerden biri olan kanal tedavisi, halk arasında çok ağrılı ve acılı bir işlem gibi görünse de aslında bu önyargı doğru değildir. İşlem lokal anestezi altında uygulandığından hasta büyük oranda acı veya ağrı hissetmez. Diş veya kemik kaybına yol açmaması için ertelenmemesi gereken bir işlem olan kanal tedavisinin aşamalarını sizler için derledik.
Konsültasyon: Diş hekimi muayene sırasında dişlerin ileri derecede çürüdüğünü fark ederse, hastanın kanal tedavisine ihtiyacı olduğundan emin olmak için röntgen çekimi yapar. Bu röntgende kanallar açıkça görülür. Kanal tedavisi ihtiyacı kesinleştiğinde diş sayısına göre tedavi planlanır.
Lokal Anestezi: Tedavi seansında hastaya lokal anestezi verilerek işlem görecek olan dişin çevresi uyuşturulur.
Pulpa çıkarılması ve dezenfeksiyon: Diş hekimi hasarlı pulpayı çıkarır ve diş kanallarını temizler. Daha sonra kanal içini doldurur.
Geçici ve kalıcı dolgu: Diş hekimi kanal/b>ların tamamen temizlendiğinden emin olmak için hastaya geçici dolgu yapıp yaklaşık bir hafta sonra tekrar bir röntgen çeker. Eğer kanallar temizlenmiş ve diş fonksiyonlarını sorunsuzca yerine getirilebiliyorsa kalıcı dolgu ile diş kapatılır ve tedavi sonlandırılır.
Kanal Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu işlemden sonra ağız ve diş sağlığına dair dikkat edilebilecek birkaç nokta ile dişi tamamen kurtarmak ve tedavinin başarı oranını yükseltmek mümkün. Kanal tedavisinden sonra birkaç saat tüketilen yiyecek ve içeceklere dikkat edilmeli, mümkünse ilk 3 saat hiçbirşey yenmemeli. Dişte çürük oluşturmaya meyilli asitli ve şekerli gıdaların tüketimi azaltılmalı. Diş ve ağız bakımı günde iki kez fırçalama ile yapılmalı.
İzmir Kanal Tedavisi Fiyatları
Kanal tedavisi diş hekimlerinin sıkça yaptığı işlemlerden biridir. Kanal tedavisi için standart bir fiyatlandırma yapmak mümkün değildir. Her çürük diş kanal tedavisine ihtiyaç duymayabilir veya çürük aşırı ilerlemiş ise diş çekimi gerekebilir. Ayrıca kanal tedavisinden sonra yapılan dolgu malzemesi de bu işlemin maliyetini etkiler. Bu sebeple bir diş hekiminin muayenesi olmadan fiyatlandırma yapılamaz. Diş kliniği ve operasyonu yapan diş hekiminin deneyimi kanal tedavisi fiyatlarını etkileyen diğer faktörlerdir. İzmir’de kanal tedavisi yapan onlarca diş kliniği bulunuyor. Bu işlemin doğru eller tarafından yapılması dişin kurtarılabilmesi ve tekrardan bir tedaviye ihtiyaç duymaması için büyük önem taşıyor. Dilediğiniz zaman kliniğimizle iletişime geçebilir ve kanal tedavisi için bir konsültasyon yapabilirsiniz.
Kanal Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
1. Kanal tedavisinin ömrü ne kadardır?
Kanal tedavisinin ömrünü hastanın dişlerine nasıl baktığı büyük oranda etkiler. Aynı zamanda üst dolguda kullanılan malzemenin ömrü de önemlidir. Sadece kanal tedavisinden bahsedecek olursak doğru şekilde yapılmış bir tedavi hastanın dişlerini uzun yıllar, hatta ömrünün sonuna kadar kullanmasını sağlar.
2. Kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu?
Kanal tedavisi cerrahi bir müdahale olduğundan işlem sonrasında kısa süreli hassasiyet görünebilir. Bu hassasiyet ağrı kesicilerle giderilebilir ve birkaç gün içinde azalarak sona ermesi gerekir. Hassasiyet devam ederse diş hekiminizle tekrar iletişime geçmeniz önerilir.
3. Kanal tedavisi kaç seans sürer?
Kanal tedavisinin seansı dişlerin durumuna ve sayısına göre planlanır. Genellikle bir diş için tek seansta tedavi tamamlanır ve sadece kalıcı dolgu için ikinci bir seans gerekebilir.
Kanal tedavisi ve diğer tüm işlemler için kliniğimizle iletişime geçebilir, bilgi alabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.