Çene Botoksu
Botoks, tıbbi adıyla botulinum toksin, günümüzde bir çok estetik müdahale için kullanılan bir toksindir. Her ne kadar estetik kaygılarla popüler olmuş ve daha çok yüz bölgesinde kırışıklık giderme amacıyla uygulanması yaygın olsa da bu toksin, medikal tedavilerde de kullanılabiliyor. Botoks işleminin amacı sinir ve kas arasındaki iletiyi engellemektir. Bölgedeki kaslar zayıflar ve rahatlar. Bu, mimiklerle ortaya çıkan kırışıklıkların önüne geçtiği gibi, yüzdeki kas ağrılarını da azaltır. Çene botoksu da hem estetik kaygılar için, hem de yüzdeki kas ağrıları için yapılan medikal tedavilerden biridir. Peki, çene botoksu tam olarak hangi amaçla ve hangi bölgeye uygulanır? Detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edin.
Çene Botoksu / Masseter Botox Nedir?
Çene botoksunun aynı zamanda botoksun uygulandığı masseter kası ile anılır. Çenedeki masseter kası çeşitli istemsiz çene gıcırdatma ve diş sıkma gibi strese bağlı veya fazla sakız çiğneme, sert yiyecekler tüketme gibi durumlarda büyüme gösterebilir. Bu, hem estetik olarak hastanın hoşuna gitmeyebilir, hem de kas ağrılarını doğurabilir. Ayrıca diş sıkma ve gıcırdatmalar tedavi edilmezse diş hassasiyetinin artmasına ve hatta diş kaybına yol açabilir. Masseter kası fazla büyüyen hastaların yüz şekillerinde de değişiklik görülür. Yüz, daha kare bir şekle bürünür. Çene botoksu tedavisi ile hem estetik kaygısı olan hastalar istedikleri görünüme kavuşabilir, hem de bir türlü geçmeyen kas ağrılarından ve bu bölgeyi yıpratan istemsiz durumlardan kurtulabilirler.
Çene Botoksu Kimler İçin Uygundur?
Çene botoksu, yüz ve çene hattından memnun olmayan veya çene kaslarıyla ilgili problem yaşayan herkesin yaptırabileceği basit bir işlemdir. Bu uygulamaya sorun teşkil edebilecek herhangi bir rahatsızlığınız bulunmuyorsa ve 18 yaşından büyükseniz siz de bu işlemi yaptırabilirsiniz. Hamilelerin, emziren annelerin ve genel olarak sağlıklı olmayan bireylerin bu işlemi yaptırması önerilmiyor.
Çene Botoksunun Faydaları
Diğer adıyla masseter botoksunun hem estetik hem de medikal açıdan birçok avantajı bulunuyor:
- Çene kaslarının hacmi küçültülerek hastaya daha ince ve belirgin bir çene hattı verilir.
- İstemsiz diş sıkma ve gıcırdatma durumu ortadan kalkar.
- Çene hattındaki ağrılar azalır.
Çene Botoksunun Aşamaları
Çene botoksu ağrısız ve kısa sürede tamamlanabilen bir işlem. Çene botoksuna karar vermeden önce mutlaka bir hekimle görüşmeli ve sorunlarınız için doğru tedavi yönteminin bu olduğundan emin olmalısınız. Daha sonra hekiminiz size işlem için uygun bir randevu verecektir.
İşlem gününde öncelikle uygulamanın yapılacağı bölge anestezik krem ile uyuşturulur. Bu sayede hasta işlem sırasında veya sonrasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Bölge uyuştuktan sonra belirli noktalara botoks enjeksiyonu yapılır. Bölgenin tamamen uyuştuğu andan itibaren enjeksiyonların tamamlanması yaklaşık 10-15 dakika sürer. Yani çene botoksu hastanın o günkü rutinine neredeyse hiç etki etmez.
Çene Botoksu İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her ne kadar basit bir medikal işlem olsa da, çene botoksu da vücuda yapılan bir müdahaledir. Bu sebeple işlemden sonra kısa bir süreliğine daha dikkatli olmak gerekir.
- Masseter botoksundan sonra ilk birkaç saat çene kaslarını zorlayacak yiyecekler tüketilmemeli. Örneğin sakız çiğnenmemeli, kabuklu yemişler veya sert etler yenmemeli.
- Masseter botoks uygulaması anında etki eden bir uygulama değildir. Enjeksiyonun kaslara yayılması bir haftayı bulur. Bu sebeple bölgeye çok sık temas etmemeli ve etkiyi görmek için sabırlı olmalısınız.
Çene Botoksu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hem medikal hem de estetik işlem olan masseter botoksu ile ilgili sıkça karşılaştığımız soruları sizler için derledik. Eğer aklınıza takılan veya daha fazla bilgi almak istediğiniz bir konu varsa her zaman hekimimiz Mehmet Ali Koldaş’a ve kliniğimize danışabilirsiniz.
1. Çene botoksundan sonra makyaj yapılabilir mi?
Makyaj ve diğer kozmetik ürünlerle bölgeye temas etmeden önce en az 24 saat beklemeniz tavsiye edilir.
2. Çene botoksu kalıcı mıdır, tekrarlanması gerekir mi?
Çene botoksunun yüze tam oturması yaklaşık 2-3 hafta kadar sürebilir. Bu işlem çene hattında kalıcı bir değişiklik yapmaz. Sadece çene botoksunda değil, botoks ile yapılan tüm işlemlerde düzenli tekrar yapılmadığı takdirde görüntü eski haline dönebilir ve şikayetler yeniden başlayabilir. Bu sebeple işlemin belli aralıklarla tekrarlanması, bölgede daha iyi sonuç görmeye yardımcı olur. Yaklaşık 3-6 ayda bir işlemi tekrarlayarak daha kalıcı olarak yüzünüzün incelmesini ve kas ağrılarınızın dinmesini sağlayabilirsiniz. Botoksun kalıcılığı kişiden kişiye değişiklik göstereceğinden, ne kadar süre sonra tekrar seansı gerektiğini hekiminize danışabilirsiniz.
3. Çene botoksu çene hattındaki asimetrileri düzeltebilir mi?
Botoks uygulamaları planlanırken yüz anatomisine dikkat edilerek ölçülendirme yapılır. Eğer yüzdeki asimetri masseter kasının bir tarafta daha fazla büyümesi sonucuyla oluşmuşsa, çene botoksu ile bu asimetri giderilebilir.
4. Çene botoksu gülüşü etkiler mi?
Çene botoksu, masseter kasının içine enjekte edildiğinden gülme fonksiyonlarını hiçbir şekilde etkilemez. Gülmeyi sağlayan kaslar yüzün farklı bir bölgesinde bulunur.
5. Çene botoksunun yan etkileri nelerdir?
İşlem sonrasında iğne girişlerinin olduğu bölgelerde hafif kızarıklık ve şişkinlik görülebilir. Bu yan etkiler birkaç saat içinde kendiliğinden geçer. Soğuk kompres yapılması derinin hassasiyetini azaltmaya yardımcı olur.
Çene botoksu cerrahi bir işlem olmasa dahi vücuda yapılan bir müdahaledir. Bu müdahalenin bilinçli ve alanında uzman kişiler tarafından yapılması hem hasta sağlığı hem de işlemin başarısı için son derece önemlidir. Yüzlerce hasta kliniğimizde bu işlemi görüyor ve çene hatlarını inceltirken ağız ve diş sağlığını tehdit edebilecek şikayetlerinden de kurtuluyorlar. Eğer siz de çene botoksu ile ilgileniyorsanız aklınıza takılan tüm sorularınızı yanıtlayabilir ve dilerseniz kliniğimizde konsültasyon randevunuzu oluşturabiliriz.