Beyaz renkli sert bir metal olan Zirkonyum elementi, kırılma direnci çok yüksek, biyouyumlu bir materyaldir.
Ağız ve dişler yüzde en çok dikkat çeken bölgelerdir. Sağlıklı görünen dişler, kişinin gülüşünü, mimiklerini ve konuşmasını doğrudan etkiler. Daha estetik görünen dişlere sahip olmak isteyen hastaların modern teknoloji sayesinde birçok imkanı var. Diş çürüğü, diş kaybı veya tamamen estetik kaygılar sebebiyle diş kaplaması yaptırarak hem daha sıralı hem de daha beyaz dişlere kavuşmak mümkün. Kaplamalar sayesinde dişin kendi görüntüsüne ve dokusuna yakın, doğal bir beyazlık ve bütünlük elde edilebiliyor. Zirkonyum kaplamalar da estetik bir gülüş için en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri. Dişlerinize kaplama yaptırmak istiyor ancak hangi kaplamanın size daha uygun olacağını bilmiyorsanız içeriğimizi okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Zirkonyum kaplamadan önce porselen diş kaplamalarının nasıl yapıldığını anlamak gerekir. Porselen kaplamalar, kırılgan bir yapıya sahip oldukları için bir desteğe ihtiyaç duyarlar. Porselen diş kaplamaları destekleri açısından metal içeren ve metal içermeyen olarak ikiye ayrılırlar. Zirkonyum, metal içermeyen porselen kaplama desteklerinin bir türüdür. Aynı zamanda diş etiyle en uyumlu malzemelerden biridir. Metal içermemesi sebebiyle ışığı daha iyi yansıtır ve bu da hastaya doğal bir görüntü sunar. Estetik görüntüsü sebebiyle genellikle ön dişlerde tercih edilir. Bu tip kaplamalarda porselen, altyapı olarak zirkonyum ile desteklenir. Metal içerikli kaplama destekleri ile diş etiyle tam uyum sağlanamayabilir veya vücutta alerjik reaksiyon oluşabilir. Bu sebeple diş hekimleri tarafından metal içerikli desteklere göre daha çok tercih edilirler.
Hangi Durumlarda Zirkonyum Kaplama Kullanılır?
Zirkonyum kaplama günümüzde oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Diş beyazlatma işlemiyle hastanın istediği beyazlığa ulaşamayan dişlerde, ufak tefek şekil bozukluklarının tedavisinde, yapısı bozulan veya zarar görmüş dişlerde kullanılır. Hem tekil olarak hem de köprü gibi tedavilerde zirkonyum kaplamalara yer verilir. Ayrıca implant tedavisi geçirmiş hastalar için de zirkonyum kaplama hayallerindeki dişlere kavuşmak için kullanılan yöntemlerden biridir.
Zirkonyum Kaplamanın Avantajları
Zirkonyum kaplama hem estetik, hem de diş ve diş etleriyle uyum açısından birçok avantaja sahiptir. Işık geçirgenliği sayesinde doğal bir beyazlık sunan zirkonyum kaplamalar, ağızdaki diğer dişlerle de bu açıdan uyum sağlar. Farklı materyallerin aksine zirkonyum diş yüzeyi görüntüsünü matlaştırmaz. Estetik kaygıları olan hastalar zirkonyum destekli kaplamalardan bu sebeple büyük memnuniyet duyarlar. Zirkonyum, dişin yerine mükemmel bir şekilde geçebildiğinden ağızda herhangi bir tat ve koku değişimi de oluşturmaz.
Zirkonyum Kaplamanın Aşamaları
Diş hekimlerinin yaygınca uyguladığı bir işlem olan zirkonyum kaplama, hastaları hayallerindeki gülüşe kavuşturmanın en etkili yollarından biri. Zirkonyum kaplamanın aşamalarını sizler için derledik:
Konsültasyon: Hastanın detaylı muayenesi ile hangi amaçla kaplamaya ihtiyacı olduğu belirlenir. Hastanın estetik sebepleri mi yoksa diş çürüğü, diş kaybı gibi tedavi gerektiren sebepleri mi var? Tedavi planlaması bu sorunun cevabına göre yapılır.
İşlem Öncesi: Lokal anestezi ile bölge uyuşturulur ve hastanın daha rahat bir tedavi süreci geçirmesi sağlanır.
Dişlerin Küçültülmesi: Eğer hasta sadece estetik sebepler ile kaplama yaptırmak istiyor ve genel olarak sağlıklı diş ve diş etlerine sahipse, mevcut dişler törpülenerek küçültülür.
Ölçü Alımı: Dişler gerekli boyuta getirildikten sonra kaplamalar için hassas ölçü alınır. Bu sırada kaplamalar için diğer dişlere de uygun olan ve hastayı memnun edecek renk tonu belirlenir.
Geçici Kaplamaların Takılması: Alt kısmı zirkonyum üst kısmı porselen olan dişler hazırlık sürecindeyken hastanın günlük hayatına devam edebilmesi için geçici kaplamalar takılır.
Sabit Kaplamaların Yerleştirilmesi: İkinci seansta hazırlanan sabit kaplamalar ağıza yerleştirilir ve tedavi sonlandırılır.
İzmir Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları
Zirkonyum diş kaplama, diş kliniklerinde sık sık yapılan bir işlem. İzmir’de de zirkonyum diş kaplama tedavisi sunan birçok klinik bulunuyor. Zirkonyum kaplama fiyatları kaplamanın cinsine (diş, köprü) ve ağızda gereken diğer tedavilere göre değişiyor. Bu sebeple standart bir fiyatlandırma vermek mümkün değil. Doğru fiyatlandırma için mutlaka bir diş hekimi kontrolü gerekiyor. Siz de kliniğimizden randevu alıp diş hekimi Mehmet Ali Koldaş ile bir konsültasyon seansı yapabilir ve ihtiyacınız olan tedaviye bütçeniz doğrultusunda birlikte karar verebilirsiniz.
Zirkonyum Kaplama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
1. Zirkonyum kaplamalar düşer mi?
Zirkonyum kaplamalar sabit protezler olup uzman eller tarafından yapıldığında düşme riskleri olmaz. Bu sebeple işlemin alanında yetkin diş hekimleri tarafından yapılması büyük önem taşıyor.
2. Zirkonyum kaplamaların ömrü ne kadardır?
Zirkonyum kaplamalar oldukça uzun ömürlüdür. Elbette her kaplamanın süresi kişinin diş ve ağız bakımıyla ilgilidir. Zirkonyum dişler iyi bakılırsa sararma ve deforme riski çok düşüktür. Çay, kahve ve sigara tüketimini azaltmak, kabuklu ve sert yiyeceklerden kaçınmak zirkonyum kaplamaların ömrünü uzatır.
3. İşlem sonrası kaplamaların bakımı nasıl yapılmalıdır?
Hastalar günlük diş ve ağız bakımı rutinlerine devam etmeli, günde en az iki kere dişlerini fırçalamalı ve diş ipi kullanmalılar.
4. Zirkonyum kaplamalar takılırken acı hissedilir mi?
Kaplamaların takılması için yapılan tüm işlemlerden önce bölge lokal anestezi ile uyuşturulduğundan hasta herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. İşlem sonrası bölgede hafif bir hassasiyet olabilir. Bu hassasiyet birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
5. Zirkonyum kaplama mevcut dişlere zarar verir mi?
Hayır, zirkonyum kaplamanın mevcut dişlere bir zararı olmaz. Eğer herhangi bir sebepten dolayı çıkarılması veya yenilenmesi gerekirse diş hekimleri bu işlemi rahatlıkla yapabilirler.